INTERVIEW
‘Samen de successen vieren en delen’
Han Polman
Voorzitter Comité van Toezicht OPZuid
Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland
INTERVIEW
Han Polman
Voorzitter Comité van Toezicht OPZuid
Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland
Om de grote transities waarvoor Europa en de wereld staan goed van de grond te krijgen, zijn stimulansen – zoals het OPZuid-programma – nodig. Hiermee creëren we ruimte voor creatieve ideeën én voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Han Polman vindt het belangrijk om de resultaten van de subsidieprojecten in het licht zetten. ‘Dat is een stimulans voor mensen om ook met hun idee aan de slag te gaan.’
“De aanpak van het OPZuid-programma heeft zich ook in 2023 weer bewezen”, vindt Han Polman. “Die aanpak begint al bij de subsidieaanvraag. Aanvragers weten dat de Adviescommissie hun plan kritisch gaat beoordelen op haalbaarheid en op de impact op de maatschappij. Een goed plan voldoet aan de drie C’s: Compact, Concreet en Compleet. Het maken van een doortimmerd plan dwingt indieners vooraf goed na te denken of zij hun schaarse menskracht in het project en samenwerking met de betreffende partners willen steken. De aanvraag zelf helpt aanvragers dus vaak al om hun plan naar een hoger niveau te tillen.”
Vertrouwen
Polman is enthousiast over de projecten in dit jaarverslag. “Aquavalley is een mooi voorbeeld van een samenwerkingsverband dat ook na afloop van het project doorgaat. Hierin zitten kwekers van vis, schaaldieren en algen, maar ook machinebouwers. Het mooie is dat de samenwerking niet is blijven hangen in kleine experimenten, maar op grote schaal gebeurt. Dat komt doordat het vertrouwen tussen de partners is gegroeid en steeds meer partijen zich aansluiten bij Aquavalley.”
Polman noemt ook Industriële Robotica Innovatie als geslaagd samenwerkingsproject. Doel is het onderhoud in de petrochemische industrie te verbeteren met inspectierobots. “De petrochemische industrie en technologische bedrijven kunnen dit alleen maar samen voor elkaar krijgen. Dankzij de subsidie stonden de neuzen dezelfde kant op en zijn flinke stappen gemaakt.”
Spin-off
Dat samenwerking ook na afloop van het project mooie spin-offs kan opleveren, bewijst Ecodorp Boekel. De Cesar warmte-accu is binnen het project ontwikkeld en vervolgens uitgegroeid tot een bedrijf. De warmte-accu’s komen nu ook op andere plekken, zoals in een vakantiepark. “Een buitengewoon relevant bedrijf, want goede energieopslag kan het probleem van netcongestie oplossen.”
Een ander project dat in de toekomst een grote spin-off kan krijgen is Einstein Telescope Technologies. “Het is nu al een betekenisvol project voor Zuid-Limburg, omdat het project veel innovaties heeft opgeleverd om het meetstation te kunnen bouwen. Het zou mooi zijn als de Einstein Telescope straks daadwerkelijk in Zuid-Limburg komt. Het is een geschikte plek vanwege de nabijheid van kennisinstituten en het technologische mkb.”
Wet- en regelgeving
Polman vindt overigens dat niet alleen maar landelijk bekende projecten het succes van OPZuid aantonen. “Juist lokale initiatieven geven verlichting aan de totale opgave waarvoor we staan. Denk bijvoorbeeld aan garagedeurproducent Different Doors uit het Brabantse Budel. Met het project Bedrijfsgebouwen 2.0 anno 2050 rolde het bedrijf samen met de Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente een totaal nieuw concept uit voor een bedrijfsgebouw. De blauwdruk mag iedereen gebruiken. Bijzonder is dat het bedrijf zelf warmte opslaat in de zomer om deze in de winter te gebruiken. Zo levert ook dit bedrijf een mooie bijdrage aan de oplossing voor netcongestie, zeker als ze ook energie mogen leveren aan buurbedrijven. Helaas kan dat nu nog niet vanwege wet- en regelgeving. Wij als bestuurders moeten ervoor zorgen dat de aanpassing van regelgeving parallel loopt met de innovaties.”
Schuring
Ook Mosa Meat heeft te maken met regelgeving. Voordat het bedrijf kweekvlees op de markt brengt moet het goedkeuring krijgen van de Europese Unie. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Polman zegt hierover: “Elke transitie brengt schuring teweeg en soms is een innovatie al eerder mogelijk dan dat het wettelijk is toegestaan. Ik verwacht dat kweekvlees in de toekomst een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan het produceren van eiwitrijk voedsel, zonder dat de tussenschakel van het dier nodig is. Niet alleen belangrijk voor ons land, maar voor de hele wereld.”
Polman vindt het belangrijk om juist in deze tijd resultaten van projecten te delen en te vieren. “In deze woelige wereld met oorlog, stikstofproblemen, en de zoektocht naar duurzame grondstoffen en energiebronnen, is het belangrijk het hoofd niet te laten hangen. De resultaten – en soms zijn dat tussenresultaten – laten ons zien dat veel mogelijk is.”
maart 2024