Hamburger van kweekvlees stap dichterbij
Mosa Meat
De huidige vleesproductie draagt fors bij aan uitputting van de aarde. Mosa Meat denkt dat kweekvlees een goed alternatief is. Mensen blijken namelijk ontzettend gehecht te zijn aan het stukje vlees op hun bord. De uitdaging is om op een betaalbare manier vlees te kweken. Met behulp van de Europese subsidie hebben Mosa Meat en projectpartner Nutreco hierin flinke stappen kunnen maken.
“Nog steeds is de vleesconsumptie in de wereld groot”, vertelt Peter Verstrate, Chief Operating Officer (COO) en medeoprichter van Mosa Meat. “Het blijkt echter in de praktijk lastig om de smaak en textuur met plantaardige ingrediënten na te maken. Tegelijkertijd is de huidige vleesproductie niet toekomstbestendig. Als je de vleesconsumptie doortrekt bij de toename van de wereldbevolking is duidelijk dat onze planeet te klein is om vlees te blijven eten. Bovendien is het dierenwelzijn in het gedrang en dreigen er antibioticaresistentie en zoönoses, dierenziekten die op mensen kunnen overgaan. Daarom is kweekvlees zo’n goed alternatief voor de huidige vleesindustrie.”
Mosa Meat beschikt nu over een fabriek waar het bedrijf tienduizenden gekweekte hamburgers per jaar kan maken.