Interview met Hans Overbeek, Hoofd Stimulus Programmamanagement

Topdrukte en groei voor Stimulus in 2023

In 2023 waren er grote geopolitieke verschuivingen en kwam er nog meer nadruk op de zelfredzaamheid van Europa. Er was daardoor volop aandacht voor innovatie en samenwerking. De Europese subsidieprogramma’s staan dan ook meer dan ooit in de schijnwerpers. Daarbij ontwikkelde de Europese Commissie een eisenpakket met bijvoorbeeld klimaattoetsen en aanscherping van het principe ‘Do No Significant Harm’. In deze turbulente omgeving  beleefde Stimulus Programmamanagement een jaar van topdrukte.

“Het jaar 2023 is voor Stimulus Programmamanagement een druk overgangsjaar geweest’, blikt Hans Overbeek terug. “De oudere programma’s, zoals OPZuid 2014-2020 en REACT-EU liepen af, waardoor Stimulus een hausse aan vaststellingen te verwerken kreeg. Het ziet ernaar uit dat we de doelstellingen van de programma’s hebben behaald.”

Transities
In 2023 gingen ook enkele nieuwe subsidieprogramma’s uit de startblokken. Het JTF is één van deze programma’s. Aan Stimulus de taak om 175 miljoen euro weg te zetten bij goede projecten in de specifieke JTF-regio’s in Zuid-Nederland. Dit is gelukt door aan de voorkant vertrouwen bij aanvragers te wekken, zodat zij aan de slag gingen met de voorbereiding van grote plannen. Deze moesten voldoen aan klimaattoetsen en strengere regels voor het principe ‘Do No Significant Harm’. Dit principe houdt in dat projecten geen significante schade mogen veroorzaken aan het leefmilieu. Ik denk dat dat we er als Stimulus trots op kunnen zijn dat de Deskundigencommissie veel projecten een positieve beoordeling heeft gegeven en er werk gemaakt kan worden van de transitie van de chemische industrie.”

Ruimte voor innovatie
Het nieuwe OPZuid 2021-2027 kwam in 2023 moeizaam van de grond. Overbeek: “Dit kwam ten eerste door ‘verdringing’. Er waren ook alternatieve financieringsmogelijkheden door REACT-EU en het JTF. Ten tweede voegden de provincies bij de eerste openstelling specifieke wensen toe die belemmerend bleken te zijn voor innovatie. Innoveren is ruimte geven, zowel voor nieuwe projecten als samenwerkingsverbanden. In de latere openstellingen van 2023 zijn de oorspronkelijke kaders van de RIS en het OP weer gehanteerd wat resulteerde in een stijging van het aantal aanvragen.”

Extra uitdaging
Het MIT-programma heeft in 2023 opnieuw bewezen een goede aanvulling te zijn op de programma’s. Aanvragers dienen na hun R&D-project of een haalbaarheidsstudie steeds vaker een aanvraag in bij bijvoorbeeld het OPZuid-programma. “Het experimentele karakter van het MIT-programma vormt wel een extra uitdaging voor de programmamanagers en de juristen. Goede communicatie bij een afwijzing leidt tot minder bezwaarschiften bij prille ondernemers. Dat is zonder meer een flinke verbetering van ons werkproces”, concludeert Overbeek.

Ook de toekomst van de landbouw hield Stimulus flink bezig. “De aanvragen voor regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) hebben we versneld afgewikkeld. Daarnaast is het GLB opengesteld in drie provincies. De openstellingskalender voor 2024 is zo goed als klaar, dankzij flinke juridische inzet van Stimulus.”

Vernieuwde bedrijfsvoering
Overbeek stelt dat de successen met de programma’s staan of vallen bij een goede bedrijfsvoering. “Stimulus heeft dit jaar een flinke groei doorgemaakt. We zijn in 2023 gegroeid naar een organisatie van meer dan 50 medewerkers. Ondanks de drukte hebben we ook tijd gevonden om nieuwe collega’s in te werken. We zijn gaan werken met Coördinerende Programmamanagers per programma, die daarvoor een managementtraining hebben gevolgd. We kunnen zeggen dat we – in bijna 30 jaar – een volwassen uitvoeringsorganisatie zijn geworden met erkende experts. In 2024 bestaan we 30 jaar en dit gaan we vieren met onder meer een symposium in het Evoluon, een reünie van oud-medewerkers en een internationale conferentie.”

Hans Overbeek, Hoofd Stimulus Programmamanagement